Коледното издание на HZ magazine!

HZ вестник, истории и други
Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:55

Изображение


Скъпи читатели,
имаме удоволствието да ви представим нашето празнично издание, посветено изцяло на Коледните празници.
Макар и кратко, в него ще прочетете за Коледните традиции у нас и по света.
Ще ви предскажем бъдещето с интересен и забавен хороскоп.
Естествено, ще си кажем и "НАЗДРАВЕ!" с интересна рецепта как да си приготвим греяно вино
.
Луда катерица (:

Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:55

Хера написа:
Изображение

Изображение

Изображение
Луда катерица (:

Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:56

сивиръсснейп написа:Коледни традиции от света (интересни факти)

Изображение

Съществуват много интересни факти и легенди около Коледа, ето и някои от тях:

Първото изкуствено коледно дръвче в Германия е направено от боядисани пера на гъска.
Само в САЩ всяка година се изпращат повече от 3 милиона коледни картички.
Повечето от елените на Дядо Коледа имат мъжки имена. Всъщност вероятно елените, които дърпат шейната, не са мъжки, тъй като мъжките си сменят рогата около Коледа.
През 350 г. папа Юлиян I провъзгласил 25 Декември за официален празник, отбелязващ рождения ден на Христос.
Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.
Традиционните три цвята на Коледа са зелен, червен и златист. Зеленото е символ на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златистото представлява светлината, богатството и царствеността.
Според анализираните facebook постове две седмици преди Коледа е времето, когато се разделят най-много двойки.
На Бъдни вечер боливийците празнуват Misa del Gallo, когато вечер изнасят петли, като символ на вярването, че петелът е първото животно, известило раждането на Христос.
Британците носят хартиени корони докато ядат коледната вечеря.
В Полша паяците и паяжините са често срещана украса за коледните дръвчета, тъй като според легендата паяк е изплел одеяло за малкия Исус. Паяците в Полша са символ на просперитет и доброта.
Алабама е първият щат в САЩ, който официално е признал Коледа като празник през 1836 г., а Оклахома е последният – през 1907 г.
Древните хора считали имела за свещен, тъй като е вечнозелен и дава плодове през зимата. Древните келти, например, изрязвали растението със златни сърпове и не го оставяли да докосне земята. Вярвали, че има силата да лекува болести и да гони злите сили.
Вечнозелените растения символизират вечността и прераждането от древни времена. Езическият култ към зелени клонки и дървета еволюирал в християнизираното коледно дръвче.
Бъдникът е огромен дънер, който се изгаря на Бъдни вечер. Горящият бъдник и неговите овъглени останки символизират здраве, плодородие и късмет.
Родината на цветето “Коледна звезда” е Мексико. Култивирано е от ацтеките, които са наричали растението “цвете, което повяхва”. За ацтеките яркият червен цвят на цветето символизирал чистота, освен това го ползвали като лекарство да потушават треска. Противно на вярванията, Коледната звезда не е отровна.
Съществуват около 21 000 ферми за коледни дръвчета в САЩ.
Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър (1483 г. – 1546 г.). Според легендата толкова бил удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.
През 1962 г. е създадена първата пощенска марка в САЩ.
В Германия, Heiligabend, или Бъдни вечер, се счита за магическо време, когато човек с чисто сърце може да чуе как животните си говорят.
Богът на викингите Один е предшественик на модерния Дядо Коледа. Според митовете Один язди своя летящ кон, който има осем крака, и през зимата раздава подаръци и наказания, а децата пълнят чорапите и ботушите си с лакомства за коня.
Най-ранната позната украса за коледната елха са ябълките.
Според данните на UNICEF в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2.5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува около 350 милиона км.
Дядо Коледа има 2 адреса – Единбург и Северния полюс. Писма, адресирани до “Страната на играчките” или “Снежната страна” отиват в Единбург, но писма, адресирани до “Северния полюс”, трябва да бъдат изпратени там, защото наистина съществува такова място!
През 20-ти век във Великобритания е имало само 7 пъти “бяла Коледа”, т.е. е натрупал сняг. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия е по-вероятно да има бяла Коледа от Англия.
Има стари вярвания, според които хлябът, изпечен на Бъдни вечер, не мухлясва.
Първите електрически лампички за украса са били използвани само 3 години, след като Томас Едисон прави първата публична демонстрация на електрическа светлина през 1879 г. Асистентът на Томас Едисон, Едуард Джонсън, идва с идеята за електрически лампи за коледни елхи през 1882. Неговите светлини са голям хит.Всички знаем какво е Коледа, чували сме коледни песни, получавали сме коледни подаръци, подреждали сме коледна трапеза. Голяма част от нас са чували и легендата за Свети Никълъс, която стои в основата за създаване на образа на Дядо Коледа.
Но за Коледа има още толкова много факти, които вероятно малцина са чували.

Знаете ли, че:

В Бразилия, заради липсата на сняг, коледните подаръци се крият извън къщата, а децата трябва да ги намерят. В страните със зимен сезон и сняг, подаръците се крият вътре в къщите, заради снега.

През последните години се заражда ново движение, което се нарича „Да не купиш нищо за Коледа” [Buy Nothing Christmas]. Това движение цели да се декомерсиализира Коледа, като се спре масовото купуване на коледни подаръци. То има последователи в 55 страни.

Между 1647 и 1660г. празнуването на Коледа е било забранено в Англия от Оливър Кромуел. За него празнуването на този празник било криминално деяние.

Старо англо-саксонско поверие гласи, че хлябът изпечен за коледната трапеза, остава пресен завинаги.

В Украйна намирането на паяжина в утрото на Коледа се счита за предвестник на добрия късмет.

Баницата с късмети не е част само от българската коледна трапеза. В различни държави по света, в Коледната нощ се консумират пайове и сладкиши с късмети.

Родината на цветето Коледна звезда е Мексико.

В Скандинавските страни, коледната украса основно се състои от миниатюрни кози, направени от слама. От същия материал са изработени по-голяма част от декоративните предмети, които се използват за украса за този празник.

Имената на елените на Дядо Коледа - Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф - са взети от песента „Посещение от Свети Никълъс”.

Всяка година по света се украсяват около 35млн. коледни дръвчета.

Първата коледна картичка е създадена през 1843г. от Хенри Коул.

Песента „Тиха нощ, свята нощ” в оригинал е била изпълнявана на китара.

Елените на Дядо Коледа носят мъжки имена. Но реално, покрай Коледа, мъжките елени сменят рогата си. Така че елените, които теглят шейната на белобрадия старец, по-скоро са женски.

В книгата на рекордите на Гинес като най-високо коледно дърво е вписана ела с височина над 67м.

Традиционните цветове на Коледа са зелено, защото символизира живота, червеният символизиращ кръвта на Исус и златният, който се свързва със светлината и изобилието.

Коледните чорапчета, идват от историята за трите сестри, на които Свети Никълъс е помогнал, като е поставил пари за зестра в сушащите им се на простора чорапи.


Луда катерица (:

Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:57

Хера написа:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Луда катерица (:

Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:57

Здравейте на всички, четящи новият брой на списание Hero Zero за месец декември.
Декември е месецът на едни от най-хубавите празници – Рождество Христово, посрещането на Нова година, именни дни и още много други поводи за еуфорични и незабравими моменти. Сняг и студ царят навън, а душата иска топлина.. и свинско... Някой намират топлината в Коледната атмосфера, други в любовта, трети в шоколада, а не малка част във виното!
В този ред на мисли аз съм коледно-алкохолният Ви „кулинар” , Ashe , и в този брой ще Ви представя, Хлъц , една-две-три-десет рецепти за сгряване на душата.
Сензационно! - Също така ще научите как да различавате виното - от крадената нафта на тате, която е скрил в бутилки в мазата, както и няколко съвета как да премахнете петно от червено вино от белият килим , преди да се е върнала жена Ви!
Няма да Ви лъжа, една рецепта ще е. А другото изброено беше само за да спечелим вниманието Ви! Хванахме Ви, хайде сега четете!
За най-малките ни читатели обаче имам една бонус! Рецептата се казва – „Сръбни пяна”. Водете записки, казвам го веднъж – Накарайте тати да си купи бутилка бира (няма да Ви е трудно) , след което го гледайте с влажен поглед, докато отпива първата си глътка. Попитайте с възможно най-нежно гласче – „Тати, може ли и аз?”. Разбира се, отговорът на въпросът Ви ще бъде положителен, така постъпва всеки един горд със своето дете, истински баща! „Разбира се, сръбни си едно пръстче пяна” , ще каже той! Честито! Вие вече сте пияни и готови за една незабравима Коледа! Чао!
Доста по-големите ни читатели могат спокойно да извадят тетрадките и да записват, идва ред и за основната рецепта за този , Хлъц , брой!
Греяно винце!
Преди да си започнал да мрънкаш – защо точно греяно вино, ще ти кажа , че още във Великата Римска империя , виното е било на почит.. По тяхно време тази напитка е била давана на деца, защото пиенето на вода било далеч по-нездравословно!
Та така, вече съм свалил едно готово от котлона и след чашка изпита от мен, започвам с рецептата и важните съвети за направата му!
* * *
Наздраве! Готов съм и започваме..
Продуктите: бутилка вино, канела на пръчица, кардамон, карамфил, малко индийско орехче, две три супени лъжици мед, бахар, малко коняче, може и водка всичко според вкуса.
Приготвянето: Изсипвате бутилката вино в тенджера на котлона и добавяте гореспоменатите подправки. Най-важното! - Не бива виното с подправките да се остави да заври. Щом чуете шумът от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи вашата напитка безвкусна и ще се лишите от половината от сгряващия ефект. Най-подходящите сортове са мерло, зинфандел, плодово каберне или пък гъмза. Не е важно да е най-скъпото.. Добавете плодове и ядки – кора от лимон или портокал, резени лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми.. Бъркайте и не оставяйте да заври! След свалянето от котлона , изчакайте 30 мин. , за да изстине и вече може да консумирате, без мярка разбира се..
Греяното винце е традиционно питие за този студен, празничен месец и е прието да се пие по време на целия месец. За това ако все още не сте го направили – Ами закъснявате!
Желая Ви весели алкохолни празници и Наздраве!
Искрено ваш, коледно-алкохолният „кулинар” , Аш..
Очаквайте ме отново другата Коледа, с рецепта за Греяна ракийка и ексклузивна статия за това как се пълни домашен бахур.
Луда катерица (:

Потребителски аватар
Ashe
Извънреден Пазител
Мнения: 420
Регистриран на: 21 юли 2014, 22:51
Пол: Мъж
Отбор: Луди катерици
Местоположение: гр. София , България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот Ashe » 24 дек 2014, 14:58

Над броя се потрудиха:

Хера - пазител на българските ценности и орисница за добро
сивиръсснейп - пътешественик и ловец на коледните традиции по света
Ashe - главен майстор и ценител на греяното вино
Мук - експерт художествено оформление и специални ефекти
kumalisa - гладен главен редактор
и останалите джуджета на дядо Коледа - подстрекатели и помагачи!

Изображение

Весели празници!

Изображение
Луда катерица (:

Потребителски аватар
marek1914
Герой Студент
Мнения: 690
Регистриран на: 14 окт 2013, 09:42
Пол: Мъж
Отбор: Оборотните
Местоположение: София България

Re: Коледното издание на HZ magazine!

Мнениеот marek1914 » 24 дек 2014, 17:58

Ashe написа:Греяно винце!
Преди да си започнал да мрънкаш – защо точно греяно вино, ще ти кажа , че още във Великата Римска империя , виното е било на почит.. По тяхно време тази напитка е била давана на деца, защото пиенето на вода било далеч по-нездравословно!
Та така, вече съм свалил едно готово от котлона и след чашка изпита от мен, започвам с рецептата и важните съвети за направата му!
* * *
Наздраве! Готов съм и започваме..
Продуктите: бутилка вино, канела на пръчица, кардамон, карамфил, малко индийско орехче, две три супени лъжици мед, бахар, малко коняче, може и водка всичко според вкуса.
Приготвянето: Изсипвате бутилката вино в тенджера на котлона и добавяте гореспоменатите подправки. Най-важното! - Не бива виното с подправките да се остави да заври. Щом чуете шумът от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи вашата напитка безвкусна и ще се лишите от половината от сгряващия ефект. Най-подходящите сортове са мерло, зинфандел, плодово каберне или пък гъмза. Не е важно да е най-скъпото.. Добавете плодове и ядки – кора от лимон или портокал, резени лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми.. Бъркайте и не оставяйте да заври! След свалянето от котлона , изчакайте 30 мин. , за да изстине и вече може да консумирате, без мярка разбира се..
Греяното винце е традиционно питие за този студен, празничен месец и е прието да се пие по време на целия месец. За това ако все още не сте го направили – Ами закъснявате!
Желая Ви весели алкохолни празници и Наздраве!
Искрено ваш, коледно-алкохолният „кулинар” , Аш..
Очаквайте ме отново другата Коледа, с рецепта за Греяна ракийка и ексклузивна статия за това как се пълни домашен бахур.


Най-сетне нещо приятно в списанието :) евала :P

Наздраве и весели празници с много щастие здраве и късмет! :)
Изображение

Специалист по бомби!!! Видите ли ме да бягам ем пазате се!!! :D :D :D


Върни се в “HZ Magazine”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост